www.ndla.no

lørdag 6. november 2010

Hvorfor bruke delicious?

Delicious er en nettjeneste som tilbyr meg som bruker å lagre mine favoritter på nettet i stedet for lokalt på min pc. Dette er en fordel for de som reiser mye, de er ikke avhengig av å ha med seg sin egen pc, men kan bruke hvilken som helst pc med nettilgang.
 Delicious tilbyr meg å bokmerke og tagge interessante temaer jeg finner på nettet. Når jeg har funnet temaet som jeg ønsker å lagre som for eksempel Dagens næringslivs fredags utgave D2 magasin, har opprettet en nettside om mat, drikke, restaurant anmeldelser etc. Jeg legger denne siden til som en av mine favoritter og skriver stikkordene mat, drikke, restaurant anmeldelser som tagger for at jeg lettere skal finne frem på nettsiden.
Mange andre brukere av delicious legger også ut interessante bokmerker fortløpende, hvis det er tema eller bokmerker de legger ut som jeg liker, kan jeg enkelt legge disse blant mine egne bokmerker. Jeg velger selv hvilket søkeord jeg vil tagge bokmerket med.
Jeg er opptatt av mat og drikke og kan legge ut dette under ”subscriptions” menyen, får så opp alle lenker med mat og drikke etter hvert som de kommer. Jeg får også sett hvor mange som har lagt dem til som favoritter før meg, slik at jeg kan plukke ut de mest aktuelle eller populære. Du kan komme over likesinnede og legge dem til ditt eget nettverk, på den måten kan du få opp lenkene de har lagt til i sine favoritter. Delicious er jo en side for deling og man ønsker kanskje at andre skal følge det man legger ut?

1 kommentar:

 1. Et tips er at en kan ha RSS feed av alle i delicious-nettverket sitt! Mitt nettverk har RSS på http://delicious.com/network/svendah, og ditt har tilsvarende RSS men med ditt brukernavn. Meget nyttig og effektiv måte å følge med på hva andre legger ut på delicious

  Du nevner at du er ny til delicious. Du har mye godt i vente dersom du investerer tid i å bygge opp en delicious-samling. Jeg har gjort dette det siste året, og synes det er en kjempeflott ressurs både for min egen del og for å bidra i delingen. I undervisningssammenheng kan du tenke slik: Alt som er relevant for en klasse i mat-fag for eksempel, tagger du med for eksempel mat-skolensnavn-host-2010 eller noe i den dur. Da finner du det igjen lett, og du holder "dine bokmerker" for deg selv uten at andre kommer med hundrevis av lenker og gjør det uoversiktlig.

  I tillegg - og her kommer supertipset - kan du tenke slik at dere (du og elevene) I FELLESSKAP skal bygge opp delicious-samlingen for mat-faget! Når noen kommer over en ressurs så har du instruert dem om å tagge med for eksempel mat-skolensnavn-host-2010. Hvis Ole, Kari og Truls finner noen ressurser hver, og tagger med dette, så vil alle bidra til at samlingen vokser! Best av alt: Du kan lage lenke til denne taggen i it´s learning, slik:
  http://delicious.com/tag/mat-skolensnavn-host-2010
  og da vil elevene/studentene få en oppdatert ressurssamling! Det er altså IKKE du som har lagt inn alle bokmerkene. Derfor er ikke din bruker å finne i URL-en. Når Trine bidrar med et nytt bokmerke, så er lenken den samme - det er taggen som binder brukere, bokmerker etc sammen her, og dette er egentlig utrolig kraftig og en kreativ anvendelse/utnyttelse av delicious. Jeg har prøvd dette selv i ymse sammenhenger og skrevet om det i et innlegg om delicious som du kan se på om det har interesse:
  http://gjemmesiden.blogspot.com/2010/01/sosial-bokmerking-med-delicious.html

  SvarSlett